
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Q. Why was it OK for my van to be non-compliant up until now, and now it’s not? 
A. Compliance is required for each of Council’s holiday parks to maintain a licence to operate. Up 
until recently the regulatory requirements for compliance were not scrutinised as thoroughly as they 
are now – an issue experienced by holiday park operators all across the state.  
In order for the holiday park to obtain a licence to operate, all non-compliances must be identified, 
with a commitment to rectify. If not rectified the licence can be refused, meaning the holiday park will 
need to cease operating and all van owners will need to remove their van, annexe and associated 
structures from site.  
 
 
Q. Why am I responsible for the rectification work on my van and annexe? 
A. Clause 59 of the Occupation Agreement states: 
The occupant agrees: 
(a) to comply with a direction to rectify any non-compliance with the Local Government Regulation 

(Manufactured Homes Estates, Caravan Parks, Camping Grounds and Moveable Dwellings 2005) 
or any replacement of them, or requirement of Council. 

(b) To be responsible for payment of costs of rectifying any non compliance, including and without 
limitation, upgrading the moveable dwelling and any associated structure or otherwise complying 
with requirements of Council or the Local Government Regulation (Manufactured Homes Estates, 
Caravan Parks, Camping Grounds and Moveable Dwellings 2005) or any replacement of them, or 
requirement of Council. 

Kiama Council has also committed to spending in excess of $3.8 million on works across its five 
Holiday Parks to meet compliance and in particular limit the impact on holiday vans and holiday van 
owners.  
 
 
Q. When do I have to undertake the works by? 
A. You will have 3 months to submit your ‘Advice of Required Compliance Works’ form, and as stated 
on the form, you will then have 6 months to complete the works from the date the form is submitted.  
 
 
Q. Can I get an extension on the timeframe for the work to be completed? 
A. If you have special circumstances to be considered please contact our consultant on this project, 
Peter Giourokelis to discuss.  
 
 
Q. What will happen if I don’t meet compliance? 
A. Vans that don’t meet compliance can have their occupation agreements terminated, with one 
months’ notice to remove the van, annexe and associated structures from site.  
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Q. Can I sell my van and annexe? 
A. Any van and annexe that is compliant may be sold, providing that all fees are up-to-date at the 
time of sale.  
Non-compliant vans can only be sold if they are to be removed off site, or if the purchaser enters into 
an agreement with Council, acknowledging the required works and agreeing that they will be 
completed by the new owner within 90 days of the sale. If this is your situation, please contact your 
Park Manager to discuss the process and to obtain the associated documents. 
 
 
Q. What if I can’t relocate my van and annexe? 
A. If your van is not in a condition to be relocated but you have secured a spot to relocate to, you can 
bring in a different van and annexe, as long as it meets all regulations. Your current van and annexe 
will still require removal and the site left vacant.  
 
 
Q. Am I expected to pay fees while relocating my van? 
A. As clearly stated in the Rules and Regulations, which form part of your Occupation Agreement, 
payment of fees allows usage of the holiday van for owners and guests combined, to a maximum of 
180 days per annum. The relocation of your van will not impact on your 180 occupancy, therefore you 
are still required to pay fees.  
 
 
Q. Will I need to sign a new Occupation Agreement if I relocate to a new site? 
A. Yes. New Occupation Agreements will be provided to all van owners who are able to relocate, 
once they have relocated onto their new site. New Occupation Agreements will also be provided to 
van owners once their van and annexe becomes compliant and they have passed the fixed term 
period of their current Occupation Agreement.  
 
 
 
 
 
 

For any other questions or to seek further clarification, please contact: 
Peter Giouroukelis 

Acting Holiday Parks Coordinator 
peter.giouroukelis@kiama.nsw.gov.au 

Mob: 0461 305 045 
 

 

mailto:peter.giouroukelis@kiama.nsw.gov.au
tel:0461%20305%20045

